در مراكز نگهداری حیات وحش استان تهران در سال 99 چه گذشت؟

در مراكز نگهداری حیات وحش استان تهران در سال 99 چه گذشت؟ سال قبل شاهد اتفاقات و حوادث مختلف در مراکز نگهداری حیات وحش استان تهران از مرگ و میر حیوانات تا ابتلای آنها به بیماری بودیم؛ از دلفیناریوم برج میلاد تا باغ پرندگان و باغ وحش ارم.



به گزارش گل بخر به نقل از ایسنا، اواخر فروردین سال قبل مهرداد کتال محسنی - معاون فنی سابق حفاظت محیط زیست استان تهران- از تأمین پرندگان فاز دوم باغ پرندگان تهران از مراکز مجاز و دارای اعتبار با هماهنگی سازمان محیط زیست اطلاع داد و اظهار داشت که طی آخرین گزارشی که به محیط زیست استان تهران عرضه شد، هیچ پرنده ای در باغ پرندگان تهران مبتلا به بیماری خاصی نبوده است. همینطور برخی مراکز نگهداری همچون باغ وحش خبر از افزایش آمار زاد و ولد برخی حیوانات در باغ وحش ها درپی کاهش رفت و آمدها به سبب شیوع ویروش کرونا خبر دادند.
شامپانزه های ارم و «باران» در بین هیاهوی نگرانی ها
اما ماجرای پر فراز و نشیب و پر سر و صدای «باران» - بچه شامپانزه معروف باغ وحش ارم - از اردیبهشت سال قبل و به دنبال اظهاراتی درباره گم شدن یک شامپانزه در باغ وحش ارم شروع شد؛ ماجرایی که یک طرف آن سازمان حفاظت محیط زیست و باغ وحش ارم و طرف دیگر آن دکتر ایمان معماریان - دامپزشک حیات وحش و دامپزشک سابق باغ وحش تهران - بود که این بچه شامپانزه را سال ۹۶ و ساعاتی بعد از تولد از خطر مرگ توسط مادرش «شمسی» نجات داد و از آن زمان از این شامپانزه نگهداری و مراقبت می کرد. معماریان قصد داشت «باران» را به مراکز نگهداری شامپانزه های هم سن و سال خود در خارج از کشور منتقل کند چونکه پیش از این هم کارشناسان حیات وحش همچون معماریان نسبت به نامناسب بودن جایگاه و شرایط نگهداری شامپانزه های ارم و استاندارد نبودن شرایط هیچ یک از مراکز نگهداری حیات وحش کشور انتقاد کرده بودند اما انتقال «باران» به خارج از کشور با مخالفت سازمان حفاظت محیط زیست روبه رو شد.

کارشناسان حیات وحش بر این باور بودند که شرایط نامناسب نگهداری شامپانزه های ارم سبب بروز اختلالات روحی و پرخاشگر شدن آنها شده است و صدمه ای که «شمسی» مادر باران در بدو تولد به آن وارد کرده بود را ناشی از همین اختلالات روحی می دانستند. خیلی از دامپزشکان و مجامع جهانی در رابطه با حیات وحش، بر این باور بودند که باران نباید به خانواده خشن خود بازگردد و باید به یتیم خانه شامپانزه های همسن و سال خود منتقل شود. این ماجرا با واکنش های زیادی از جانب افکار عمومی، فعالان حیوانات و رسانه ها روبه رو شد اما سرانجام ۴ تیرماه سال ۹۹ با صدور حکم قضایی باران که به صورت خانگی در حال نگهداری بود به مجموعه باغ وحش ارم منتقل شد.

در پی مطرح شدن انتقاداتی درباره محل نگهداری شامپانزه های باغ وحش ارم همزمان با بازگرداندن «باران» به این باغ وحش، محمد کرمی - رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش استان تهران- در واکنش به این انتقادات، جایگاه شامپانزه های پارک ارم را «استاندارد» توصیف کرد اما از نگهداری از «باران» در مکانی جداگانه از سایر شامپانزه ها اطلاع داد. اوایلی که «باران» به باغ وحش ارم منتقل شد، معماریان هم در محفظه نگهداری او ساعت ها کنارش می نشست و از او مراقبت می کرد اما مدتی پس از ورود معماریان به این باغ وحش و سر زدن به «باران» هم جلوگیری شد.

در این میان آبان ماه همان سال یعنی چهار ماه بعد از انتقال «باران» به باغ وحش ارم، مادر او - «شمسی» ماده شامپانزه ۱۸ ساله باغ وحش ارم - به سبب آنچه نزاع بین حیوانات اعلام شد، جان خویش را از دست داد. بعد از این نگرانی ها درباره وضعیت شامپانزه های ارم، طی ماه های گذشته سازمان حفاظت محیط زیست و مدیر باغ وحش ارم خبر از موافقت با انتقال «باران» به یکی از مراکز معتبر شامپانزه ها دادند. پرویز قندالی - مدیر باغ وحش ارم - به ایسنا گفته بود که سازمان حفاظت محیط زیست با انتقال «باران» به خارج از کشور موافقت کرده است و این مجموعه با یک مرکز بین المللی و استاندارد نگهداری از شامپانزه ها در کشور کنیا مکاتبه کرده و منتظر جوابیه آن مرکز برای انتقال «باران» است. در فاز اول فقط «باران» به این مرکز منتقل خواهد شد اما این انتقال می تواند مقدمه ای برای انتقال سایر شامپانزه های باغ وحش ارم تهران به مرکز نگهداری از شامپانزه ها در کنیا باشد.

سرنوشت «باران» وسایر شامپانزه های باغ وحش ارم معلوم نیست و کسی نمی داند چه آینده ای در انتظار «باران»؛ شامپانزه ای که از خطر مرگ حتمی نجات پیدا کرد، خواهد بود اما آنچه حالا مشخص است این است که فعلاً باید در این باغ وحش بماند.
تعطیلی دلفیناریوم تهران و انتقال آخرین دلفین به کیش
دو سال پیش انتشار خبر مرگ یک دلفین در دلفیناریوم برج میلاد تهران سبب ایجاد نگرانی هایی نسبت به وضعیت تک دلفین و شیر دریایی باقی مانده در این مجموعه شد. درپی تعطیل شدن این مجموعه قرار شد که دلفین و شیر دریایی این مجموعه به زیستگاه های خود منتقل شوند اما با شیوع ویروس کرونا انتقال دلفین و شیر دریایی به تعویق افتاد.

تابستان سال ۹۲ بود که دلفیناریوم برج میلاد تهران با چهار قلاده شیر دریایی شروع به کار کرد و دو قطعه دلفین هم به این مجموعه اضافه کرد. در نهایت این مجموعه در سال ۹۹ یعنی؛ سه سال پیس از مرگ دو شیر دریایی و یک سال بعد از مرگ یکی از دلفین ها به نام «آلفا» طی اطلاعیه ای رسمی آخر فعالیت دلفیناریوم برج میلاد را اعلام و از انتقال آخرین دلفین این مجموعه «کاسیا» به جزیره کیش اطلاع داد و این دلفین نهایتا در ۲۵ دیماه ۱۳۹۹ به جزیره کیش منتقل شد.
مرگ مبهم ببر سفید ارم و اقدام غیر اصولی این باغ وحش
خبر تلف شدن «کوئین» - ماده ببر سفید باغ وحش ارم - در ساعات اولیه ۱۴ آذر براثر نزاع با ببر نر این مجموعه توجه افکار عمومی و رسانه ها را به خود جلب کرد. در گزارش باغ وحش ارم آمده بود که ببر نر روز یکشنبه (۹ آذرماه) بعد از شکستن و تخریب حصار مجاور محل نگهداری ببر ماده وارد محدوده نگهداری این حیوان شده و به نزاع با آن پرداخته بود. در این میان اقدام باغ وحش ارم برای جفت گیری ببر نر و ماده ببر سفید، وقوع خطای انسانی و درست بسته نشدن حصار میان دو جایگاه استراحت یا وجود اشکالات در حصار جایگاه ها از دیگر مواردی بود که بعنوان علل احتمالی وقوع این حادثه از جانب برخی کارشناسان عنوان شد.

اما در نهایت محمد کرمی - رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش استان تهران به ایسنا اظهار داشت که این نزاع در جایگاه استراحت ببرها اتفاق افتاده است. او اظهار نمود که هر سه ببر باغ وحش ارم در جایگاه استراحت جداگانه ای نگهداری می شدند و جایگاه ماده ببر سفید و ببر نر در کنار یکدیگر قرار داشت و طبق گفته مسؤلان باغ وحش محل جوش میله ای که نگهدارنده درب کشویی بین این دو جایگاه استراحت بود توسط ضربه هایی که ببر نر به درب وارد کرده بود خم شده و این میله از جایگاه نگه دارنده درب کشویی خارج شده و ببر نر این درب را با پنجه خود باز یا نیمه باز کرده و شرایط برای ورود آن به جایگاه ببر ماده فراهم گردید.

کرمی در گفت و گویی دیگر با ایسنا اعلام نمود که طبق بررسی های انجام شده اقدام غیر اصولی و غیرکارشناسی باغ وحش ارم نسبت به قرار دادن ببر نر در مجاورت جایگاه استراحت ماده ببر سفید علت اصلی حادثه نزاع این دو ببربود که به مرگ «کوئین» منجر گردید. گرچه ماجرای مرگ ماده ببر سفید ارم مبهم و همراه با پرسش های زیادی باقی ماند اما آنچه در ماجرای مرگ «کوئین» مسلم است بروز خطا از جانب مجموعه باغ وحش ارم است که سبب وقوع این حادثه شد.
حال بد «هیرمان» شیر ایرانی باغ وحش ارم
شیر نر ایرانی به نام «کامران» سال ۹۸ از باغ وحش بریستول انگلستان به باغ وحش تهران منتقل و «هیرمان» نامگذاری شد و الان حدود ۹ سال سن دارد. هیرمان بهمن ماه سال قبل بد حال و علایم بالینی آن بیحالی و آبریزش بینی اعلام گردید. همینطور گفته شد که این شیر مبتلا به اختلال در قسمت فوقانی سیستم تنفسی شده است.

قندالی مدتی بعد از این ماجرا به ایسنا اظهار داشت که بر مبنای اعلام نظر متخصصان «هیرمان» به بیماری ویروسی «هرپس» مبتلا شده بود که دستگاه تنفسی فوقانی را تحت تأثیر قرار می دهد و ترشحات بینی و دهان او هم به سبب شیوع همین ویروس بود. همینطور اظهار نمود که حال این شیر ایرانی روبه بهبود است و ترشحات عفونی آن قطع شده اما همچنان دارو مصرف می کند.
تعطیلی مراکز نگهداری حیات وحش استان تهران
بهمن ماه سال قبل بود که خبر ابتلای برخی از پرندگان باغ پرندگان شهر قم به بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان تایید شد و این مسئله بخصوص به سبب همجواری استان قم و تهران سبب شد نگرانی هایی نسبت به سرایت این بیماری به پرندگان استان تهران شد. ازاین رو به منظور ایجاد محدودیت در ارتباط بین انسان و پرندگان و پیشگیری از انتقال احتمالی این بیماری بازدید عموم از مراکز نگهداری از حیات وحش، باغ وحش ها و باغ های پرندگان استان تهران ممنوع اعلام گردید.

به گزارش گل بخر به نقل از ایسنا سالی که گذشت شاهد مرگ و میر و بیماری بعضی از گونه های حیات وحش در باغ وحش ها و... بودیم که باعث نگرانی دوستداران محیط زیست شد. امید می رود در سال جدید شاهد تکرار اتفاقات مشابهی نه تنها در استان تهران بلکه در کل کشور نباشیم.





منبع:

1400/01/08
11:48:24
5.0 /5
1346
تگهای خبر: باران , باغ , بو , پارك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۵

گل بخر

سفارش گل و گیاه

golbekhar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل بخر محفوظ است