گل بخر گزارش می دهد؛
ماجرای نشت گاز در عسلویه و آلودگی سفره های آب زیرزمینی!
گل بخر: ایسنا/بوشهر سالهاست كه آلودگی هوا و آلاینده هایی كه منطقه را تحت تاثیر قرار داده و در محاصره خود درآورده اند مردم استان بوشهر و منطقه عسلویه را درگیر و نگران كرده است، حالا و بعد از آلودگی های هوا و دریا، نشت میعانات گازی سبب شده خسارت های جدیدی به محیط زیست منطقه وارد شود.
روشن است كه در راه توسعه صنعتی صنایع مستقر در جنوب استان بوشهر و خصوصاً منطقه عسلویه، وزارت نفت زیرساخت های زیست محیطی را رعایت نكرده و همین موضوع نیز سبب شده تا هر بار غول آلودگی از نقطه جدیدی سر در بیاورد و مردم بی گناه این خطه را با خود درگیر كند. آلودگی هوا و نشر آلاینده ها، فلزات سنگین خطرناك و هیدروكربن های آروماتیك چند حلقه ای بعنوان محصولات سمی صنعتی پتروشیمی و گاز منطقه عسلویه در رسوبات ساحلی، آلودگی های نفتی خلیج فارس، شیوع فوق العاده بالای بیماری های آسم و به تبع آن بیماری های حساسیتی دیگر در عسلویه قسمتی از این مشكلات و تبعات بعضاً جبران ناپذیر است.
بسیاری از شركت های حاضر در عسلویه هیچ اطلاعی از پیوست سلامت ندارند
مسئول دبیرخانه پایش آلودگی صنایع نفت، گاز و انرژی دانشگاه علوم پزشكی بوشهر قبل از این با اشاره به برخی قوانین در حوزه صنایع نفت و گاز مستقر در مناطق، به ایسنا گفته بود در دنیا مسئله ای تحت عنوان HIA (ارزیابی اثر صنایع بر سلامت) وجود دارد كه WHO از سال ۱۹۹۲ آنرا به رسمیت شناخته و رویكرد آن این است كه تمام صنایع بزرگ در ابتدای راه اندازی باید پیوست سلامت داشته باشند؛ یعنی پیش بینی اینكه طرح قبل و حین راه اندازی و بعد از آن كه افتتاح شد چه آثار و عوارضی بر روی محیط زیست و ساكنین اطراف خود به وجود می آورد و در قبال عارضه ای كه ممكنست برای مردم ایجاد كنند چه تمهیداتی را باید اتخاذ كند.
وی همین طور عنوان كرد: علاوه بر تدوین پیوست سلامت، برمبنای استانداردها پیش رفته و خروجی ها و آلاینده ها را استاندارد كند كه متأسفانه در كشور ما این مساله در شهریور ماه ۹۲ ابلاغ گردیده است، یعنی از ۵-۶ سال قبل، در صورتیكه شركت های حاضر در عسلویه ۱۵ تا ۲۰ سال است كه در حال فعالیت هستند، بدین سبب طبیعی است كه خیلی از این شركت ها متأسفانه هیچ اطلاعی از پیوست سلامت ندارند چون از آنها خواسته نشده است. در ابلاغیه مربوط به كشور ما آمده است كه برمبنای ماده ۳۲ قانون برنامه پنج ساله پنجم جمهوری اسلامی استانداردهای ملی، برای طرح های بزرگ توسعه ای باید پیوست سلامت تدوین شود.
نوبت به سفره های زیرزمینی عسلویه رسید
یوسف صفری، در یادداشتی با عنوان "آب های زیر زمینی عسلویه آغشته به میعانات گازی" كه در شماره ۱۳۴۳ روزنامه پیام عسلویه -چهارشنبه ۲۵ دی ماه- انتشار یافته، نوشته است: «بعد از آلودگی هوا، خاك و دریا، نوبت به آب سفره های زیرزمینی عسلویه رسید. بااینكه آلودگی آب های زیرزمینی عسلویه باتوجه به شرایط منطقه اتفاق جدیدی نیست اما این دفعه علت و نحوه آلودگی كمی متفاوت می باشد. طبق گفته كارشناسان؛ در شرایط معمول آلودگی ناشی از تولید مواد شیمیایی گوناگون قشر سطحی آبرفت ها را آلوده می كند كه به همراه نفوذ ریزش های آسمانی یا روان آب های سطحی به سفره آب زیرزمینی آن منطقه می رسد و باتوجه به حركت بسیار كند آب های زیر زمینی، باید سال های زیادی بگذرد تا آب تحت تأثیر قرار گرفته و آلودگی در چاهی ظاهر شود. اما در حادثه اخیر یكی از پالایشگاه های گازی پارس جنوبی حجم و كمیت آلودگی به حدی بوده كه چاه های اطراف ظرف مدتی كوتاه تر از آنچه تصور می شود تحت تأثیر قرار گرفته و بجای برداشت آب عملاً میعانات گازی برداشت می شود.
بی توجهی و سهل انگاری نفتی ها سبب نشت و هدر رفت هزاران متر مكعب میعانات گازی از خطوط انتقال پالایشگاه هفتم و آلوده شدن سفره آب های زیر زمینی منطقه عسلویه شده است. این امر از این حیث تساهل و بی توجهی تلقی می گردد كه میلیون ها متر مكعب میعانات گازی نشت پیدا می كند و متولیان امر متوجه آن نمی شوند! مگر می شود نشتی یك الی دو سال به درازا بكشد و كسی خبردار نشود؟! مگر ورودی و خروجی خطوط و مخازن ذخیره سازی، اندازه گیری نمی گردد كه چندین هزار مترمكعب میعانات گازی هدر برود و كسی متوجه آن نشود؟! آن هم نه برای یك روز و دو روز بلكه یك الی دو سال و شاید از زمان در سرویس قرار گرفتن خطوط! و مساله بغرنج تر از آن، كتمان چنین حوادث و اتفاقاتی است حوادثی كه به صورت مستقیم و غیر مستقیم با سلامت انسان ها سر و كار دارد!
با اینكه موضوع بوسیله برخی نهادها در حال پیگیری است و عملیات تخلیه چاه های آلوده شروع شده است، اما بنا بگفته كارشناسان؛ حذف آلودگی یك آبخانه زمانبر و مشكل می باشد و هیچ گاه نمی توان آنرا بطور كامل انجام داد. خصوصاً زمانی كه میعانات گازی عامل آلودگی باشد چونكه این ماده ممكنست حتی آب های زیر زمینی را برای همیشه غیر قابل استفاده نماید.
با این وصف عملاً اصل ۵۰ قانون اساسی نقض شده؛ اصلی كه بارها و بارها در عسلویه نقض شده اما برخورد مناسب و قاطعی با متخلفین صورت نگرفته است. اصلی كه به صراحت اشعار می دارد "فعالیت های اقتصادی و غیر آن كه با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیر قابل جبران آن ملازمه پیدا كند، ممنوعست.»
آبشیرین كن موجب پیدا كردن نشتی شد
در همین خصوص با مصطفی موذنی، رئیس حفاظت محیط زیست شهرستان عسلویه تماس گرفتیم؛ وی در پاسخ به اینكه آیا آلودگی نشتی میعانات گازی به مدت ۲ سال حقیقت دارد، به ایسنا اظهار داشت: این مساله مربوط به چند ماه قبل است كه ما این نشتی را پیدا كردیم و كمیته مخاطرات محیط زیست در فرمانداری تشكیل شد. یك سری گزارشات برای دستگاه های مختلف تدوین كرده و بحث پاكسازی شروع شده است و الان نیز با محوریت سازمان منطقه ویژه و با حضور پژوهشگران صنعت نفت پاكسازی در حال انجام می باشد.
وی با اشاره به شدت آلودگی و عمق نفوذ آن و نزدیكی محل آلودگی به یك آبشیرین كن فعال عنوان كرد: اصلا منشأ یافتن این مساله -آلودگی میعانات گازی- همین آبشیرین كن بود. هم اكنون عملیات پاكسازی شروع و حدود ۵۰ درصد عملیات پاكسازی نیز انجام شده است و همین آبشیرین كن هم موجب پیدا كردن نشتی شد، در واقع این نشتی بالاخره باید از یك جایی تشخیص داده می شد كه چاه های مربوط به این آبشیرین كن كه آلوده شده بود موجب شد موضوع را پیگیری نماییم و منشأیابی آنرا آغاز نماییم كه همراه با برگزاری جلسه مخاطرات محیط زیست، این كارگروه در فرمانداری تشكیل، و خوشبختانه پس از تست ها و آزمایشات گوناگون مشخص شد كه منشأ آلودگی از كجاست و درباب خط مذكور كه به اصطلاح Condensate یا میعانات گازی از آن خارج شده بود ایزوله، مسدود و پاكسازی (تخلیه از میعانات گازی) صورت گرفت.
رئیس حفاظت محیط زیست عسلویه افزود: پس از تست های گاز هلیُم (Helium)، نشتی ها مشخص شده و در ۳ نقطه محل آلودگی كه ۲ نقطه آن نزدیك به حفر است، در حال آواربرداری برای تعمیر و قرار گرفتن در مدار سرویس است.
باید ارزیابی خسارت آب های زیرزمینی و محیط زیست صورت گیرد
این مسئول درباره مقدار دقیق نشتی و مدت زمان آن اظهار نمود: این خط كلاً از شروع سال در سرویس قرار گرفته، و خط جداگانه ای از خطوط قدیمی بوده كه كلا ۵ ماه در سرویس بوده است. بحث اندازه گیری میعانات گازی یك مقدار پیچیده است و خطا دارد، مقادیر نشت شده هنوز محاسبه نشده كه چه مدت بوده و یا چه مقدار است و هنوز هم به سازمان محیط زیست اعلام نشده كه چه مقدار است چون اندازه گیری این مواد خطا دارد و مقرر است به ما اطلاع دهند. ان شالله هفته آینده دومین جلسه كمیته مخاطرات برگزار می گردد كه مقرر است این موارد ارائه شود و بعد از آن اطلاع رسانی خواهیم كرد.
موذنی توضیح داد: خط Condensate در رابطه با یك پالایشگاه نیست، بلكه خط سراسری است و همه پالایشگاه ها به صورتی و بسته به جهت ارسال -برای صادرات یا مصرف داخل- به این خط اتصال پیدا می كنند و مختص یك پالایشگاه نیست كه بگوییم خط فلان پالایشگاه نشتی داشته و خط مذكور در كریدور خط میعانات گازی بوده است.
رئیس حفاظت محیط زیست شهرستان عسلویه با اشاره به اطلاعات انتشار یافته و عنوان "نشت و هدر رفت هزاران متر مكعب میعانات گازی از خطوط انتقال پالایشگاه هفتم و آلوده شدن سفره آب های زیر زمینی منطقه عسلویه" در رسانه ها بیان كرد: بحث مربوط به كدام پالایشگاه را من اصلاح می كنم كه نشتی مربوط به كریدور است ولی مقدارش را ما نیز دقیق در دست نداریم و باید دیسپچینگ وزارت نفت پیدا بكند كه چه مقدار هدر رفته است، هنور اعلام نكرده اند.
وی اشاره كرد: هفته آینده و بعد از برگزاری جلسه دوم مخاطرات زیست محیطی، ما نیز باید بحث ارزیابی خسارت های آب های زیرزمینی و محیط زیست را باید انجام دهیم نیاز به اعلام این آمار و مقدار نشتی داریم كه در صورت اعلام و انتشار اساسا دراین زمینه اطلاع رسانی خواهد شد؛ ضمن اینكه بعد از مشخص شدن ابعاد آلودگی خاك و آب های زیر زمینی تعیین خسارت های محیط زیست بوسیله مرجع قضایی صورت خواهد پذیرفت.
و الان حدود دو ماه است كه پاكسازی شروع شده است
منبع: گل بخر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب