در نامه ای به 7 وزیر و 2 سازمان،
مقتدایی: درصورت عدم توجه به فرونشست اصفهان شاهد عواقب جبران ناپذیری خواهیم بود
گل بخر: نماینده مردم اصفهان در مجلس در نامه ای مشترک به وزرای کشور، میراث، نیرو، ارتباطات، دفاع، راه، جهاد و روسای سازمانهای محیط زیست و برنامه و بودجه، ابعاد خطرناک و جدی فرونشست زمین اصفهان و راهکارهای آنرا تشریح نمود.
به گزارش گل بخر به نقل از ایسنا، متن نامه عباس مقتدایی نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و نماینده مردم اصفهان در مجلس به این شرح است:
«همانگونه که مستحضرید در ماه های اخیر پدیده فرونشست زمین در استان اصفهان به شکل قابل توجهی خودرا نشان میدهد و بنظر می رسد آنگونه که باید و شاید همچنان اهمیت و تبعات جانی، مالی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی مخاطرات و نتایج فرونشست زمین مورد توجه قرار نگرفته است.
بر طبق گزارشات اختصاصی واصله، استان اصفهان رتبه نخست کشور در فرونشست زمین را دارد که درصورت عدم توجه به این موضوع، در آینده شاهد عواقب جبران ناپذیری خواهیم بود. این پدیده درحال پیشرفت در اصفهان، در راه خود مراکز و اماکن مهمی را دارد.
همین طور بالاترین میزان فرونشست در شرق اصفهان و محدوده فرودگاه بین المللی شهید بهشتی بوده است. موضوع فرونشست زمین در اصفهان به مسئله جدی و بحران ساز مبدل شده و عواقب جبران ناپذیر آن درمواقعی همچون زلزله و یا سایر حوادث خودرا نمایان خواهد ساخت. استان اصفهان بیش از دو دهه است که گرفتار بحران خشکسالی شده و ضمن درگیر شدن در بحران های اجتماعی و امنیتی، افزایش تقاضا به سبب افزایش مهاجرت به این استان، استقرار صنایع و... و با توجه به مشکلات ناشی از عدم مدیریت یکپارچه حوضه زاینده رود و برداشت های بی رویه در مناطق بالادست، احتمال تسری این نزاع به حوزه مشترک و فرا استانی نیز متصور خواهد بود که این وجه تمایز فرونشست اصفهان با مناطق و دشت هایی است که فقط جوانب کشاورزی در آن حائز اهمیت می باشد.
ادامه وضعیت فعلی و بی توجهی به فرونشست ها، سبب حرکت نعلی شکل فرونشستها از سمت دشتهای شمالی و جنوبی به سمت بافت شهر اصفهان خواهد شد.
فرونشست در شهرستان اصفهان، ضمن بروز تغییرات بی بازگشت در بافت زمین که با تغذیه آبخوان ها نیز جبران نخواهد شد، سبب تخریب بافت مسکونی و آثار تاریخی، مراکز صنعتی و سقوط تاسیسات برق رسانی و...، تبعات اجتماعی- امنیتی فراوانی را به دنبال خواهد داشت.
از آنجا که فرونشست پدیده ای پویا است، نیاز است تا بمنظور پیشگیری و کنترل، در ابتدا محدوده فرونشست، شناسایی و تغییرات آن بصورت مداوم پایش گردد. در جهان برای دستیابی به این مهم، از سه روش ۱- سیستم جی پی اس ۲- ترازیایی دقیق خطی ۳- تصاویر ماهواره ای استفاده می شود که متاسفانه عدم وجود ایستگاه دائمی جی پی اس برای رصد و پدیده های فعال و قدمت تصاویر ماهواره ای، رصد و پایش تغییرات پدیده ها همچون پدیده فرونشست را در ایران با مشکل مواجه کرده است.
تعدادی از راهکارهای مدیریت و کنترل سرعت تعمیق این پدیده، عبارتند از:
۱- برقراری جریان دائمی آب در بستر رودخانه زاینده رود
۲- تشکیل فوری ستاد یا کمیته ملی و استانی مهار و محدود سازی پدیده فرونشست با حضور نهادهای ذی ربط
۳-کاهش بهره برداری از منابع آبی زیر زمین
۴- اصلاح و تغییر الگوی کشت باتوجه به شرایط آب، خاک و اقلیم هر منطقه و حذف محصولات غیر استراتژیک
۵- ارائه تسهیلات بمنظور ترویج استفاده از روش های نوین آبیاری
۶- ترویج کشت های گلخانه ای
۷- مطالعات امکان سنجی تغذیه مصنوعی و پخش سیلاب در مناطق بحرانی
۸- بهره برداری اصولی از پساب تصفیه خانه ها به ویژه تصفیه خانه شمال اصفهان در تعادل بخشی به سفره آب زیرزمینی باکارکرد آبیاری محصولات غیرمثمر
۹-اجرای ضربتی طرح ایمن سازی و مقاوم سازی ابنیه و مناطق حساس
۱۰- نظارت بیشتر در ساخت و سازها در زمینه بخش نظام مهندسی
۱۱-تجدید نظر و آمایش سرزمینی درمورد طرحوهای توسعه ای شهری و صنعتی
۱۲- استفاده از امکانات و تجهیزات نوین در پایش فرونشست ها
۱۳ و...
مزید امتنان است اینجانب را نیز از نتیجه اقدامات انجام شده باخبر نمایند.»
منبع: golbekhar.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب