چرخه ی مخرب معدن کاری، این دفعه در کوه چرخه

چرخه ی مخرب معدن کاری، این دفعه در کوه چرخه به گزارش گل بخر نابودسازی کوهستان ها که مهم ترین بخش های طبیعت ایران، از نظر نقش آفرینی در تولید و ذخیره سازی بارش و حفظ گنجینه های ژنتیکی به شمار می روند، با عنوان دروغین «معدن کاری» شدتی بی سابقه یافته است.



می گویم «دروغین» چونکه معدن باید چیزی به ثروت عمومی کشور بیفزاید، اما بردن سنگ و خاک کوهستان یک دارایی بی بدیل و جبران ناشدنی را به فنا می دهد و در مقابل فقط درآمدی ناپایدار و اندک برای دولت (و البته درآمدی کم وبیش بادآورده و هنگفت برای بهره بردار) فراهم می سازد.
شهر تاریخی و زیبای نطنز و ده ها روستای خوش آب وهوای این شهرستان، سرزندگی و جذابیت و تاریخ خویش را وامدار کوهستان کرکس هستند که آب را روانه ی جویبارها و آبخوان های یک دشت کم بارش کرده است. اما، چندین سال است که سینه های سرسبز و زاینده ی کرکس را تیغه های بی رحم ماشین آلات معدنی نشانه گرفته و جانِ گرانقدر این کوهستان را آزرده ساخته اند. امروزه در دره های مختلف کرکس و در نزدیکی بیشتر روستاهای آن آثار فعالیت ده ها معدن، به صورت زخم های بزرگ و بدخیمِ ناشی از بریدن کوه و ریخت وپاش ضایعات سنگ دیده می شود. روستاهای پیش از این آرام و سرسبزی مانند اوره، طَرق، کُمجان، و حتی مسیر دسترسی به روستای معروف و گردشگرپسند ابیانه بر اثر برداشت سنگ، سخت صدمه دیده و تا حد زیادی جاذبه ی خویش را از دست داده اند.
گویا همه ی این ها کم بوده که در یک دهن کجی آشکار به خواسته های مردمی در زمینه ی کاهش معدن کاری، اخیرا مجوز جدید برای برداشت سنگ از کوه زیبای «چرخه» یا دارهند در شرق نطنز هم صادر گردیده است. این کوه، به خاطر سیمای چشم گیر خود و دربرداشتن مجموعه ای غنی از سنگواره ها و داشتن لایه بندی های شاخص در ارتباط با دوران های زمین شناسی مختلف، به واقع موزه ای است میلیونها ساله که در خاطره ی جمعی اهالی منطقه جایگاهی برجسته دارد. در روز سیزدهم اسفند، تعدادی از اهالی نطنز و روستاهای پای کرکس، همینطور شماری از اعضای شورای شهر نطنز و روستاهای اوره و اریسمان، و امام جمعه ی نطنز با تجمع در پای کوه چرخه مخالفت خویش را با شروع فعالیت معدن در این کوهستان اعلام نمودند.
ضرورت دارد یک تجدیدنظر اساسی در فعالیتهایی که عنوان «توسعه و عمران» دارد، بخصوص در فعالیتهای معدنیِ بسیار مخرب (مانند برداشت سنگ و شن و ماسه) صورت گیرد. وگرنه چهره ی طبیعی کوه و دشت های کشور به صورت غم انگیزی تخریب و زشت خواهد شد و بخش عظیمی از سرمایه های طبیعی مان قربانی سودجویی های ناپایدار خواهد شد.

* مدیر گروه دیده بان کوهستانِ انجمن کوه نوردان ایران
بیشتر بخوانید:
معدن کاوی، کرکس را به کجا می برد؟
کرکس؛ کوه سوخته؟!
کوه کرکس و «شاهکار» منابع طبیعی اصفهان
کرکس و نطنز با معدن کاری به راه خوزستان می روند!
اینجا میهن است، نه معدن!

4747

1400/12/16
20:30:15
5.0 /5
566
تگهای خبر: باد , بو , زندگی , طبیعت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۲

گل بخر

سفارش گل و گیاه

golbekhar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل بخر محفوظ است