توفان نمک چیست و چه تبعاتی دارد؟
به گزارش گل بخر، در شرایطی که در سالهای اخیر باتوجه به تغییر اقلیم، خشکسالی و بحران کم آبی با مشکلاتی مانند ایجاد کانون های گردوغبار در شهرهای مختلف کشور مواجه هستیم، خشک شدن دریاچه ارومیه هم می تواند سبب بروز توفان نمک شود که یکی از تهدیدات جدی محیط زیستی و کشاورزی است و اقتصاد مردم منطقه را هم تحت تأثیر قرار می دهد.
به گزارش گل بخر به نقل از ایسنا، دریاچه ارومیه هنوز به صورت کامل خشک نشده اما حدودا دو قسمت شمالی و جنوبی آن از هم جدا شده و حدودا ۱۰۰۰ کیلومتر مربع از دریاچه باقی مانده است.
بیشتر بخوانید: آیا دریاچه ارومیه به صورت کامل خشک شده است؟
حساسیت خشک شدن دریاچه ارومیه و ایجاد توفان های نمک به اندازه ای بالاست که برخی کارشناسان معتقدند اگر دریاچه ارومیه خشک شود و توفان های نمک گسترش یابد، نمکی که از این دریاچه بر می خیزد تا هزاران کیلومتر دورتر منتقل می شود و به شمال شرق کشور خواهد رسید. به سبب اهمیت این مورد به ۱۱ نکته از صحبت های علیرضا شریعت - مسئول سابق دفتر نظارت و پایش ستاد احیای دریاچه ارومیه - اشاره می کنیم:
*بر اساس گزارش های مطالعات صورت گرفته توسط دانشگاه های علوم پزشکی تبریز و ارومیه - که در همان ابتدای شروع فعالیت ستاد صورت گرفت - ذرات موجود در ریزگردهای نمکی دریاچه ارومیه حاوی ترکیبات کلسیم، آهن، آلومنیوم و منیزیم هستند.
* کلسیم موجود در محیط خطر مبتلا شدن به سنگ کلیه، گرفتگی مجاری کلیه و رگ های خونی را بالا می برد.
*آهن موجود در این ریزگردها امکان دارد منجر به ورم و بروز صدمه های چشمی شود و جذب آن از راه تنفس طولانی مدت هم التهاب ریه را به دنبال دارد.
*تنفس منیزیم موجود در ریزگردها سبب افسردگی، گیجی و ضعف عمومی می شود اما در رابطه با آلومینیوم وضع از این هم بدتر است و حتی تنفس کوتاه مدت ذرات حاوی آلومینیوم سبب سرفه، تحریک شش و آسیب به دستگاه تنفسی می شود.
*اگرچه خشکی دریاچه ارومیه طیف گسترده ای از بیماری ها یا اختلالات را باعث می شود اما مهم ترین و شایع ترین این اختلالات متوجه ریه، مری، سیستم عصبی و دستگاههای داخلی خواهد شد.
*توفان نمک دریاچه ارومیه علاوه بر تحت تاًثیر قرار دادن استانهای همجوار دریاچه، تا هزاران کیلومتر دورتر یعنی تا شمال شرق ایران را هم تحت تأثیر قرار می دهد و گستره آن به استانهای تهران، قم، خراسان شمالی، خراسان رضوی و سمنان هم می رسد. در بهترین حالت حدود ۶ میلیون نفر از جمعیت ساکن در حاشیه این دریاچه را مجبور به ترک منطقه خواهد نمود.
*این پدیده علاوه بر مناطقی در ایران، کشورهای همسایه را هم تحت تأثیر قرار می دهد.
بیشتر بخوانید: تبعات توفان های نمکی دریاچه ارومیه؛ از بیماری های جسمی تا مشکلات روان
بیشتر بخوانید: بحران کم آبی جدی است/ ضرورت شکل گیری «گفت و گوی ملی»
*هر چه رطوبت دریاچه ارومیه بیشتر باشد، امکان خیزش گرد و غبار نمک از سطح آن کمتر خواهد بود. در صورت تداوم خشکی دریاچه و تغییر بافت بستر دریاچه، این ذرات نمکی با پایین ترین میزان باد هزاران کیلومتر از غرب تا شمال شرق کشور را در بر خواهند گرفت.
* نشستن این گرد و غبار روی برگ درختان و گیاهان سبب نابودی آنها هم می شود. مواد و املاح این گرد و غبار از نظر شیمیایی بگونه ای است که بر حیات گونه های جانوری منطقه هم اثرگذار می باشد.
*ابتدا باید بپذیریم که نمی توان جلوی توفان نمک را گرفت بلکه لازم است دریاچه ارومیه را از حالت بی آبی خارج کرد.
*چالش اصلی عدم احیای دریاچه ارومیه عوامل غیر مهندسی و غیر تکنیکال هستند و عامل اصلی آن قطعا عدم باور، اعتقاد و همراهی همه دستگاههای حاکمیتی شامل قوای سه گانه و نهادها و سازمانهای مختلف همینطور تعارض منافع است که به آن بخشی نگری و مأموریت محوری بخشهای مختلف را میتوان اضافه کرد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب