وضعیت اورژانسی تالاب های ایران

وضعیت اورژانسی تالاب های ایران به گزارش گل بخر، مرکزی مدیر ملی طرح محافظت از تالاب های ایران اظهار داشت: وضعیت تالاب های ایران نسبت به دیگر کشورها اورژانسی شده است.



مهری اثنی عشری ۲۱ شهریورماه ۱۴۰۲ در همایش ملی بحران های زیست محیطی تالاب میقان اراک که با رویکرد رفع چالش های زیست محیطی تالاب برزگزار شد، با اشاره به اینکه تا وقتی که نپذیریم مسئولیت حفظ این تالاب به عهده همه ماست، نمی توانیم آن را از بحران ها خارج نماییم، اظهار نمود: طی ۵۰ سال گذشته، ۳۵ درصد تالاب های دنیا تخریب شده است چونکه هر بخشی فقط مسئولیت ها و اهداف خویش را می بیند و عملا امور با نگاهی بخشی پیش می رود.

وی خاطرنشان کرد: افرادی که معشیت آنها وابسته به تالاب است، بیشتر از مسؤلان دولتی به ضرورت حفظ تالاب واقفند، اضافه کرد: ۵۰ سال پیش کنوانسیون رامسر به امضا رسید و خاستگاه آن شهر رامسر بود. ایران نخستین کشوری بود که به عضویت این کنوانسیون درآمد ولی امروز بعد از ۵۰ سال، وضعیت تالاب های این کشور نسبت به دیگر کشورها اورژانسی شده و متاسفانه یکی از راهکارهای مسئولین و بهره برداران در این شرایط بحرانی، فرافکنی و واگذاری تقصیرها و مسئولیت به دیگری است در حالیکه اگر بپذیریم که همه بهره برداران باید با هم برنامه ریزی کنند و با هم برنامه را اجرا کنند، درگیر مشکلات نخواهیم شد.

اثنی عشری اظهار داشت: سرعت بروز تغییرات اقلیمی از پیشبینی ها شده است و اثرات اکوسیستم های تالابی هم بیشتر از تصور ماست. راه درست که ما را به چشم انداز مدنظر می رساند اینست که همه بهره برداران تالاب باید پای کار باشند چونکه برای خروج از بحران مسئولیت دارند.

وی با تکیه بر این که قرار دادن القاب و اسامی بزرگ بر روی اکوسیستم ها، حلال مشکلات نیست، اضافه کرد: تالاب پهناور بختگان در استان فارس و تالاب هامون امروز در وضعیت بسیار نامناسبی هستند و شرایط موجود، منطقه را برای جوامع محلی غیرقابل سکونت کرده است. خروج از این بحران ها نیازمند همکاری همه ذینفعان و بهره برداران است، کلید اصلی بهبود وضعیت، پذیرش مسئولیت هاست و باید در بلندمدت این امانت را حفظ نموده و تحویل آیندگان بدهیم.

اثنی عشری با طرح این سوال که چقدر در جایگاه مسئولیتی خود، وظایف خویش را انجام داده ایم؟ اظهار داشت: چرا با وجود این که دو سال برای تدوین برنامه جامع مدیریت زیست بومی تالاب زمان گذاشته شد، وضعیت تالاب هنوز این چنین است؟ شالکه این برنامه بسیار محکم است، اما باید به این سؤال پاسخ داد.
امیر انصاری عضو هیات علمی دانشگاه اراک هم با تکیه بر ضرورت توجه به تالاب میقان اراک با عنایت به حساسیت های آن، اظهار نمود: تالاب میقان اراک یک چهلم دریاچه ارومیه است، اما ۴۰۰ برابر آن می تواند چالش آفرین باشد چونکه در مرکز کشور واقع شده و حتی می تواند پایتخت را تحت تأثیر چالش های خود قرار دهد.
وی ضمن اشاره به آبگیری کامل تالاب میقان اراک به علت وقوع سیلاب در سال ۱۳۹۸، اضافه کرد: امروز وقت احیای این تالاب است چونکه به شرایط اضطرار تالاب رسیده ایم و باید فعالیتهایی که به تخریب تالاب می انجامد کاملا متوقف نماییم. یک هکتار از اراضی تالابی ۱۰ برابر جنگل ارزش طبیعی دارد و با عنایت به این ارزش اکولوژیکی باید این منطقه را حفظ و امکان سنجی احیا و بازسازی هوشمند تالاب میقان اراک را با جدیت دنبال کرد.
انصاری تغییر کاربری اراضی، عدم تخصیص حقابه زیست محیطی، معدن کاوی، ورود پساب های آلوده به تالاب، تغییر اقلیم، گردشگری غیر اصولی، گسترش بیابانزایی، عدم مدیریت یکپارچه و... را همچون مهم ترین بحران ها و چالش های کنونی تالاب میقان اراک برشمرد.
وی با اشاره به اینکه اکوسیستم تالاب میقان نمونه ای از یک اکوسیستم تغییریافته توسط انسان است، اضافه کرد: امروز باید مساله بوم شناسی بازسازی را بیشتر از هر زمانی مدنظر قرار دارد. تابستان ۶۹ در واقع یکی از دوران طلایی تالاب بود که نه جاده ای در منطقه وجود داشت و نه معدنی فعالیت داشت و آب به شکل طبیعی وارد تالاب می شد، اما این منطقه کاملا تغییر یافته است، جاده ای عریض ایجاد شده، پساب به حجم بالا وارد می شود و معدن با ظرفیت بالا درحال فعالیت است، همینطور پساب های صنایع شمال غرب و شرق تالاب هم منتظر فرصتی برای ورود به تالاب هستند و این شرایط عملا بحرانی جدی را بوجود آورده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه اراک افزود: بطور قطع با بازسازی، نمی توان تالاب را به سال ۶۹ بازگرداند، اما میتوان بحران ها را قدری کنترل کرد و کم کرد.
انصاری تهیه طرح جامع احیا و اصلاح و بهسازی و مدیریت محیطی تالاب میقان، تخصیص حقابه میقان، ارتقای سطح حفاظتی تالاب میقان از منطقه شکار ممنوع به پناهگاه حیات وحش و تالاب بین المللی، مدیریت و پایش هوشمند زیست محیطی تالاب میقان، حمایت بیشتر معنوی و مادی مراکز علمی و اجرایی به منظور اجرای کامل برنامه مدیریت جامع تالاب میقان مصوب سال ۱۳۹۵ را بعنوان پیشنهادات برای بهبود وضعیت تالاب عنوان نمود.





منبع:

1402/06/22
08:10:29
5.0 /5
358
تگهای خبر: اكوسیستم , بو , جنگل , حیات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۱

گل بخر

سفارش گل و گیاه

golbekhar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل بخر محفوظ است