به بهانه روز ملی غار پاك اعلام شد

لزوم تدوین دستورالعمل برای گردشگری ضابطه مند در غارها

لزوم تدوین دستورالعمل برای گردشگری ضابطه مند در غارها به گزارش گل بخر، مدیر کل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست با تأکید بر اهمیت بهره برداری پایدار از غارها، اظهار داشت: برای صیانت از غارها باید گردشگری ضابطه مند صورت گیرد و دستورالعمل های حفاظتی تدوین شود.



به گزارش گل بخر به نقل از ایسنا، دوم مهرماه امسال سیزدهمین سالی است که روز غار پاک در ایران انجام می شود. این روز در سال ۹۵ بطور رسمی در تقویم رویدادهای زیست محیطی کشور ثبت گردید و هدف از انجام این کارافزایش آگاهی نسبت به اهمیت و ارزش های غارها همین طور لزوم صیانت از این اکوسیستم ها است.

غارها حفره هایی هستند که بطور معمول بر اثـر حـل شـدن سـنگ هـا بـا آب و ذوب شـدن یـخ هـا ایجـاد می شوند و بزرگترین و شگفت انگیزترین غارها در سنگ های آهکی به وجود آمده اند. برخـی از غارهـا فقـط یـک حفره کوچک هستند که تنها یک نفر می تواند وارد آن شود و برخی هم گذرگاه ها و اتاقک های تـو در تـو دارنـد. غارها ممکنست طولانی و تونل مانند باشند که در یخچال ها؛ جایی کـه آب ناشـی از ذوب از ز یـر یـخ هـا عبـور می کند و یا در نواحی آتشفشانی بر اثر ایجاد شکاف در جویباری از گدازه های آن به وجود آمده باشند.

باتوجه به این که غارها به سبب ارزش اکولوژیک و نوستالژی از ارزش بالایی برخوردار می باشند، گردشگران زیادی به این مناطق می روند تا از آنها بازدید نمایند. دوران همه گیری کرونا روزهایی بود که به سبب عدم حضور گردشگران در غارها، شرایط برای احیای آنها فراهم شده بود اما با از سرگیری گردشگری چالش های بسیاری برای این اکوسیستم حساس و شکننده به وجود آمده است که نیاز به توجه ویژه و جدی دارند.

بیشتر بخوانید:
از حفره های تاریک پر رمز و راز زمین چه می دانیم؟
شیوع کرونا، فرصتی برای احیای غارها

محمد مدادی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به روز ملی غار پاک اظهار داشت: روز ملی غار پاک یک روز نمادین برای جلب توجه مسئولان و مردم به این مساله است و به مفهوم تخریب غارها و آلودگی آنها نیست. فلسفه کل مناسبت های زیست محیطی این است که توجه مردم را به اهمیت موضوع جلب نماییم. در طول سال باید برای صیانت از ارزش های طبیعی و تنوع زیستی برنامه ریزی داشته باشیم.

وی افزود: در دوران کرونا با وجود تمام سختی ها و مشقتی که به مردم جهان تحمیل شد، به سبب محدودیت های مسافرتی و طبیعت گردی فرصتی برای بازسازی طبیعت به ویژه غارها - که اکوسیستم حساس و شکننده ای دارند - برقرار شد چون تعطیلی غارها کاهش گردشگری را به همراه داشت و غارها به سمت احیای خود پیش رفتند اما با فروکش کردن کرونا گردشگری شروع شد و درخواست ما از متولیان غارهای گردشگری این بود که با برنامه ریزی، گردشگری غارها را انجام دهند، وضعیت برد غارها را در نظر گیرند و به آموزش گردشگران غارها بمنظور کاهش لطمه به این اکوسیستم باارزش توجه ویژه کنند.

به گفته مدیر کل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست بااینکه برخی از غارها برای گردشگری بسترسازی شده اند اما باید برای طولانی مدت از آنها محافظت نماییم که بهره برداری پایدار داشته باشیم.

وی اضافه کرد: در این جهت نیازمند تدوین یک دستورالعمل جامع برای گردشگری درغارهایی هستیم که پذیرش گردشگری ندارند. غارها از نظر حفاظتی به چند دسته تقسیم شده اند و آن هایی که ارزش حفاظتی، ارزش زیستگاهی، ارزش تنوع زیستی و حفاظتی تاریخی دارند و تحت تولی گیری وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هستند باید مورد حمایت و مراقبت قرار گیرند تا سالم بمانند.

مدادی اشاره کرد: دسته دوم نیز غارهایی هستند که زیرساخت ها و بسترگردشگری عمومی در آنها فراهم نشده است اما بصورت گروهی تورهای طبیعت گردی به این مناطق برای گردشگری می روند. برای گردشگری ما همیشه درخواست ضابطه مند بودن داشته ایم که تا حالا رخ نداده است و امیدواریم با همت وزارت میراث فرهنگی صورت گیرد.

وی افزود: بیشترین لطمه به غارهایی وارد می شود که متولی خاص و سرمایه گذار ندارند البته که شرایط نیز برای سرمایه گذاری فراهم نیست. با توجه به این که برخی تورها و تیم ها خارج از ضوابط و بدون لحاظ محدودیت های فصلی همین طور ملاحظات حفاظتی به گردشگری می پردازند، لطمه های بسیار جبران ناپذیری را به غارهای درجه ۲ وارد می کنند. اولویت اول ما تدوین دستورالعمل برای گردشگری در غارهای درجه ۲ است.

مدادی در آخر اشاره کرد: حدود ۱۰ تا ۱۲ غار درجه ۳ نیز در سطح کشور هستند که متولی یا سرمایه گذاران در بخش دولتی و خصوصی از آن بهره برداری می کنند. برای این غارها نیز ضوابطی تدوین شده است و انتظار داریم که توسط بهره برداران اجرا شود و شاهد بهره برداری پایدار باشیم.

به گزارش گل بخر به نقل از ایسنا غارهای درجه ۲ غارهایی هستند که باید افراد تحت نظر کارگروه غارشناسی در آنها حضور داشته باشند. درغارهای درجه ۳ امکان حضور توریست هست.




1402/07/02
20:35:50
5.0 /5
397
تگهای خبر: آلودگی , اكوسیستم , بو , حفاظت محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳

گل بخر

سفارش گل و گیاه

golbekhar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل بخر محفوظ است