مدیر كل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری:

گیاهان دارویی توان رقابت با محصولات آب بر را دارند، مصرف سالانه ۸۳ هزار تن گیاه دارویی در كشور

گیاهان دارویی توان رقابت با محصولات آب بر را دارند، مصرف سالانه ۸۳ هزار تن گیاه دارویی در كشور گل بخر: مدیر كل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به اینكه گیاهان دارویی یكی از مواردی است كه می توانیم در جهت كشت محصولات كم آب طلب آن را توسعه دهیم و ارزش اقتصادی آن توان رقابت با محصولات زراعی را دارد، اظهار داشت: هم اكنون سالانه ۸۳ هزار تن گیاه دارویی به ارزش ۱۲۴ میلیارد تومان در كشور مصرف می گردد.



ابوالفضل یاوری در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینكه گیاه دارویی به گیاهی گفته می گردد كه به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از اجزای آن در مسائل مربوط به درمان یا بهداشت و خوراكی استفاده می شود، اظهار نمود: تابحال حدود ۳۰ هزار گونه گیاهی در جهان شناخته شده است كه سهم ایران از این تعداد حدود ۸۰۰۰ گونه است البته كشور ما به تنهایی از كل اروپا تنوع گیاهی بیشتری دارد.
گیاهان دارویی یك سوم داروهای مورد استفاده در جوامع انسانی را به خود اختصاص داده اند
وی با اشاره به اینكه هم اكنون حدود ۲۵۰۰ گونه گیاه دارویی در كشور شناسایی شده است، خاطرنشان كرد: گیاهان دارویی یك سوم داروهای مورد استفاده در جوامع انسانی را به خود اختصاص داده اند و سهم تجارت جهانی از محصولات گیاهی دارویی حدود ۱۲۴ میلیارد دلار و سهم كشور ما از این میزان ۴۴۰ میلیون دلار است كه می توان گفت ۰.۴ درصد از كل سهم تجارت جهانی در حوزه گیاهان دارویی مربوط به كشور ما است.

مدیر كل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری با تاكید بر اینكه با عنایت به تنوع گیاهان در كشور ما باید دقت و توجه بیشتری به حوزه گیاهان دارویی و توسعه آن داشته باشیم، اظهار داشت: در برنامه ششم توسعه، اصلاح و احیای ۹.۶ میلیون هكتار از رویشگاه های گیاهان مرتعی و دارویی و ۱۰۰ هزار هكتار كشت گیاهان دارویی پیش بینی شده است.
سالانه ۸۳ هزار تن گیاه دارویی به ارزش ۱۲۴ میلیار تومان در كشور مصرف می شود
یاوری ادامه داد: سرانه مصرف گیاهان دارویی در ایران حدود یك كیلوگرم گیاه خشك است یعنی در سال ۸۳ هزار تن گیاه دارویی به ارزش ۱۲۴ میلیار تومان در كشور مصرف می شود، درحالی كه در اروپا این میزان تنها ۹۰۰ گرم و در آمریكا ۲۵۰۰ گرم است. در سبد تولید دارو در كشورهای اروپایی سهم گیاهان دارویی حدود ۷۱ درصد است. در كشور ما هم خیلی از گیاهان دارویی تولیدی به صورت خام صادر می گردد و تكنولوژی فرآوری آن ها در داخل كشور محدود هستند.
ضرورت پشتیبانی از صنعت گیاهان دارویی
وی با تاكید بر اینكه گیاهان دارویی نیازمند نگرش ویژه ای برای برنامه ریزی هستند، خاطرنشان كرد: باید هم راستا با توسعه كشت گیاهان دارویی، صنایع فراوری و دارویی این صنعت را حمایت نماییم و این وظیفه وزارت صنعت، معدن و تجارت و صنایع كوچك وزارت جهاد كشاورزی است.

مدیر كل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به اینكه سه گونه گیاه دارویی ممنوعه، مشروط و گونه های زراعی وجود دارد، اظهار نمود: گیاهان دارویی ممنوعه گیاهانی هستند كه حساسیت خاصی دارند و رویشگاه های آن ها ممكن است در صورت كشت از بین برود. از این رو برداشت این گیاهان را ممنوع كرده ایم. گونه های مشروط هم به گونه هایی گفته می گردد كه برداشت آن ها مشروط به دریافت مجوز است. دسته سوم شامل گونه های زراعی می گردد.

یاوری در ادامه توضیح داد: اگر گونه زراعی دو وجهی باشد یعنی هم در حوزه منابع طبیعی وجود داشته باشد و هم در عرصه زراعی برای برداشت آن باید به اداره كل منابع طبیعی اطلاع داده شود تا اداره بعد از بازدید و بررسی های میدانی مجوز برداشت را صادر كند.

وی با اشاره به اینكه هم اكنون سطح زیر كشت گیاهان دارویی ۱۷۹ هزار هكتار با تولید حدود ۱۲۴ هزار تن گیاه به ارزش سالانه ۱۸۶ میلیارد تومان است، اظهار داشت: پیش بینی می گردد كه تا سال ۲۰۵۰ گردش مالی تجارت جهانی گیاهان دارویی ۵ تریلیون دلار در جهان باشد.
۵۰ درصد داروهای مورد استفاده منشا گیاهی دارد
به گفته مدیر كل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری حدود ۵۰ درصد دارویی هایی كه در جهان مورد استفاده قرار می گیرد منشا گیاهی دارد كه ۲۵ درصد آن مستقیم از گیاه و ۷۵ درصد دیگر در فرایندهای داروسازی به دست می آید.

یاوری اضافه كرد: بخشی از گیاهان دارویی به صورت خام در صنایع مورد استفاده قرار می گیرد یا به صورت دمنوش از آن استفاده می گردد. جدای این بخش مابقی گیاهان دارویی باید در كارخانه های وابسته از محصول خام به محصول ثانویه تبدیل گردد ازاین رو ضمن نیازسنجی و برنامه ریزی، صنایع وابسته گیاهان دارویی باید توسعه پیدا كند و تولیدات دارویی حمایت شود.

وی با تاكید بر سرمایه گذاری بر زنجیره تولید گیاهان دارویی اظهار داشت: وزارت جهاد كشاورزی نباید به تنهایی این وظیفه را برعهده گیرد. هم اكنون با وجود ۲۵۰۰ گونه گیاه دارویی تنها روی ۱۷۰ نوع داروی گیاهی سرمایه گذاری شده است و در بقیه آن ها یا گیاه اهلی نشده است و یا اینكه هنوز وارد فرایند توسعه وسیع نشده است.

یاوری با اشاره به ارزش اقتصادی بالای گیاهان دارویی خاطرنشان كرد: عمده محصولات گیاهان دارویی در كشور ما عبارت از اشنان، آنغوزه، آویشن، میوه بادام كوهی، زیره، سقز، گل گاو زبان، فندق، كتیرا، گل نرگس، میوه بلوط و... هستند. البته لازم به تاكید است كه هر گونه بهره برداری از گیاهان دارویی بدون مجوز از ادارات كل منابع طبیعی پیگیرد قانونی دارد.

مدیر كل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در انتها اظهار نمود: با عنایت به تغییرات اقلیمی كه در سطح جهانی و كشور ما رخ داده و با در نظر گرفتن خشكسالی های اخیر، لازم است كه نگرش ما نسبت به گیاهان دارویی تغییر پیدا كند چون كه كشت گیاهان دارویی یكی از مواردی كه می توانیم در جهت محصولات كم آب طلب توسعه دهیم. خیلی از گیاهان دارویی به راحتی قابل رقابت با محصولات زراعی هستند و اگر درست كشت و بهره برداری شوند و حمایت بازار را داشته باشند ارزش اقتصادی بالاتری نسبت به محصولات زراعی پیدا می كنند.




1397/03/21
19:09:30
5.0 /5
4924
تگهای خبر: بو , جنگل , گل , گیاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳

گل بخر

سفارش گل و گیاه

golbekhar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل بخر محفوظ است